FRASCOLD SOĞUK ODA HESAPLAMA PROGRAMI
Suat ORTA
Yüksel Teknik Soğutma San.Tic.Ltd. Şti.
Makine Mühendisi
Bozulabilir ürünlerin dayanıklılığını arttırmak, mevsimselliğini ve uygun bir şekilde taşınmasını sağlamak için, ortam sıcaklığından daha düşük bir sıcaklık , bununla beraber, uygun bir nem seviyesi oluşturabilen ve koruyabilen odalara sahip olmak gerekir. Bunu sağlamak ve odadaki ısı geçişini azaltmak için, yalıtım malzemeleri ve bununla beraber, kompresörden başlayarak en uygun ekipmanı seçmek özel bir dikkat gerektirir.
Bir soğuk oda için gereken soğutma kapasitesi; duvarlarda meydana gelen ısı geçişi ve kapı açıklıklarının sebep olduğu hava sızmasıyla beraber, ürünlerin soğutulması ve iç ısı üretimi gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Soğutma kapasitesini hesaplamak ve ürünleri korumak için, tüm bunları değerlendirebilen bir programa ihtiyaç duyulabilir.
Frascold Soğuk Oda Hesaplama Programı doğru ve hızlı sonuçlar almanın kolay bir yolunu sunmaktadır. Seçim yazılımına entegre olarak çalışan Frascold Soğuk Oda Hesaplama Programı, spesifik olarak neye ihtiyaç duyuluyorsa, ona en uygun kompresörün seçilmesini sağlar.
FRASCOLD SOĞUK ODA HESAPLAMA PROGRAMI İLE İLGİLİ DETAYLI ANLATIMI AŞAĞIDA BULABİLİRSİNİZ
1.Adım İlk olarak Frascold Selection Software açılır. (Resim 1)
2.Adım
Resim 2’de ok ile belirtildiği gibi Selection Calculation Seçeneğini işaretlemek gerekmektedir.
3.Adım
2.adımda ki seçeneği işaretledikten sonra ok ile belirtilen nokta da çıkan Cold Room Calculation seçeneği seçilmelidir. (bkn. Resim 3)
4.Adım
Cold Room Calculation seçeneği seçildikten sonra açılan ekranda 6 adet sekme bulunmaktadır.
Sekmelerin açıklamaları aşağıda belirtilmiştir.
General (Genel): Soğuk odanın ölçüleri (Uzunluk, Genişlik ve Yükseklik) ve odanın olması istenen şartları girmek gerekmektedir. (Oda sıcaklığı, Nem miktarı, Çalışma saati) (Resim 4)
Transmission (İletim): Çevre koşulları belirtmek ve izolasyon malzemesi kalınlığı ve türünü seçmek gerekmektedir. (Resim 5)
Infiltration (Sızma): Dış hava şartlarını ve kapı açılma sıklığını seçmek gerekmektedir. (Resim 6)
Products (Ürünler): Soğuk odanın içinde saklanacak ürün ile ilgili bilgileri girmek gerekmektedir. (Ürün miktarı ve cinsi,günlük ürün sirkülasyonu,ürünün odaya giriş sıcaklığı vb.) (Resim 7)
Ürün ile ilgili bilgiler tam olarak girildikten sonra Add tuşuna basılması gerekmektedir. (Resim 8, Resim 9)
Internal Generation (İç Üretim): Oda içinde bulunan ekipmanlardan kaynaklanan ısı yükünün hesabı için gerekli parametreleri doldurmak gerekmektedir.(Evaporatör fanları, Defrost ısıtıcıları, Işık vb.) (Resim 10, Resim 11)
Result (Sonuç): Tüm bilgiler eksiksiz girildikten sonra hesaplanan soğutma yükünü burada görebilirsiniz. (Resim 12)
Result sekmesinde bulunan Print tuşundan teknik doküman çıktısı alabilirsiniz.
Ok tuşuna bastığınızda ise bütün işlemleri sonuçlandırarak programın sizin için seçtiği uygun kompresörü ekranda görebilirsiniz. (Resim 13, Resim 14, Resim 15)