İleriye dönük hedefler
Yüksel Teknik Soğutma Makine Yüksek Mühendisi Ahmet Uludoğan: "Sektörümüz; dinamik, hareketli, gelişen iç pazar ve uluslararası pazarlardaki artan ihracatı ile Türkiye ekonomisinin önemli bir öğesidir."
Makine Yüksek Mühendisi Ahmet Uludoğan ile soğutma sektörünün durumunu ve geleceğini, Yüksel Teknik Soğutma’nın ileriye dönük hedeflerini konuşma fırsatı bulduğumuz bir röportaj gerçekleştirdik.
■ Soğutma, klima ve havalandırma sektöründe hizmet veren bir firma olarak ürün yelpazeniz ve sunduğunuz hizmetler hakkında bilgi verir misiniz?
Yüksel Teknik olarak 1996 yılından beri sektörde faaliyet göstermekteyiz. Üç değişik alanda Yüksel Teknik, Rosenberg ve Thermoway olarak faaliyet gösteren firmalarımızdan Yüksel Teknik; dünyaca bilinen markaların, temsilciliğini ve distribütörlüğünü yapmaktadır. Firmamızda sektörün ihtiyacı olan A’dan Z ‘ye bütün ürünleri temin edilebileceği "Soğutma Market" çözüm ortağı olarak hareket etmekteyiz. Buna ek olarak kendi lisansımız ve markamız ile üretmekte olduğumuz "coldflex”, ”coldthermflex”, ”coldgauge”, ”coldswitch”, ”coldflex-cover” markaları ile yurt dışından gelen ithalatın önünü büyük ölçüde kesmiş bulunmaktayız.
■ Yurt içi ve yurt dışı satış faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz? Ağırlıklı olarak hangi bölgelere ne tür ürün satışları gerçekleştiriyorsunuz?
Türkiye stratejik olarak çok önemli bir yerde bulunmaktadır. Dünya genelinde Türk ürünlerine olan talep artmaktadır. Biz önemli fuarlara, ticari heyetlere katılmanın yanı sıra medya üzerinden firmalarımızın marka bilinirliğini artırmaktayız. Ürün yelpazemizin, tanınan markalar sayesinde geniş bir çeşitlilikte olması, firmamızın satış kabiliyetin artırmaktadır. Dünya üzerinde şu anda elliden fazla ülkeye ihracat yapmaktayız.
■ 2019 yılının ilk yarısı nasıl geçti? Firmanız adına gerçekleşen hedefleriniz ve projeleriniz ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Geçen senenin ortasından itibaren iç piyasamız bir yavaşlama eğilimine girmiş olsa da gerçekçi bir tutum sergilemiş olmamız, belirlediğimiz pazarlara ulaşabilmemiz ve almış olduğumuz tedbirler sayesinde hedeflerimizden çok sapmadık. Bünyemizde bulunan firmalarda da sektörün istekleri doğrultusunda projelerimiz sürekli olarak devam etmektedir.
■ Türkiye soğutma sektörünü genel olarak değerlendirdiğinizde neler söyleyebilirsiniz? Sektördeki son birkaç yıldaki yenilikler neler?
Sektörümüz; dinamik, hareketli, gelişen iç pazar ve uluslararası pazarlardaki artan ihracatı ile Türkiye ekonomisinin önemli bir öğesidir. Makina imalat sektörünün en önemli ihracat kollarından birini oluşturmaktadır. Ayrıca direkt olarak istihdam sayısını da ciddi olarak artırmaktadır. Son zamanlarda yapılan yenilikler konusunda ise; enerji verimliliği, uzaktan kontrol, gözlemleme ve çevre dostu soğutma sistemlerine talep artmaktadır, ek olarak sistemlerin kapasiteleri büyümektedir.
"NE YAZIK Kİ BU KONU SEKTÖRÜMÜZÜN KANAYAN BİR YARASIDIR"
■ Sizce soğutma sektöründe faaliyet gösteren firmalar sektörün gelişimi için yeterli yatırımı yapıyorlar mı?
Ne yazık ki bu konu sektörümüzün kanayan bir yarasıdır. Rekabetin fazla olması firmaları yatırımdan ziyade, ayakta kalmaya odaklanmaya itmektedir.
■ Peki sektördeki rekabet konundaki görüşünüzden de bahseder misiniz?
Küresel ısınmanın, tarım ve hayvansal ürün fiyatlarının artması sebebi ile HVAC-R sektörü bir zorunluluk haline geldi. Örneğin, klima ilk başlarda araçlarda opsiyon iken şu anda standart. Maalesef sektörümüz bu avantajı kullanamıyor. Kaliteli ürünler yapanların yanı sıra sadece günü kurtarmaya yönelik ürünler yapan firmalarda var. Bunlar sektörün karlılığını ve ileriye dönük yatırım olanaklarını engellemektedir. Bu konu üzerine bütün paydaşların odaklanması gerekmektedir.
■ Sektörünüzdeki teknolojik gelişmeleri ne şekilde takip ediyorsunuz? Teknolojik gelişmelere uygun hareket etmek için ne gibi faaliyetlerde bulunuyorsunuz?
Yurt dışı ilişkilerimizin ve network ağımızın geniş olması bizim her türlü yenilikler ve teknolojik gelişmeler ile ilgili bilgileri elde etmemizi kolaylaştırmaktadır. Ziyaretlerimizin de çok faydası olmaktadır. Bizde imkanların el verdiği ve piyasanın kabul ettiği ölçüde yenilikler ve eğitimler yapmaktayız.
"SEKTÖRDEKİ DEĞİŞİMLE BUGÜN KULLANILAN TEKNOLOJİLERİN, YAKIN ZAMANDA YERİNİ DAHA ÇEVRECİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ YÜKSEK ÜRÜNLERE BIRAKACAĞI MUHAKKAKTIR"
■ Özellikle son dönemlerde konuşulan enerji verimliliği, iklim değişikliği ya da çevre etkileri gibi konuları göze aldığınızda sektörde teknolojik olarak neler gelişiyor?
Firma olarak bu alandaki çalışmalarınız neler?
Son yıllarda iklimlendirme cihazlarının enerji tüketimi önemli bir faktördür, bu durum üreticilerin artık son kullanıcı ve yatırımcıları daha verimli ürünlerin yanı sıra, uzaktan izlenebilir ve kontrol edilebilir çözümlere yönlendirmektedir. Özellikle Avrupa’da enerji verimliliğine yönelik önemli gelişmelerin yaşanıyor. Türkiye iklimlendirme sektörünün Avrupa pazarında yok olmaması için yeniliklere ayak uydurması gerekmektedir.
Son dönemde dünya genelinde ozon tabakasına zarar veren ürünlerin azaltılmasına yönelik çalışmalar hızlandı. Küresel ısınmayla birlikte gündeme gelen enerji tasarrufu ve emisyonu düşürmeye dair en kayda değer gelişme küresel ısınma potansiyeli düşük gazların kullanımındaki artış oldu. Global iklimlendirme sektörünün önceliklerinden biri olan Global Warning Potential (GWP) kriterleri sektörün önemli bir unsuru oldu.
Küresel ısınmanın etkisinden dolayı sera gazı salınımı azaltma ve enerjide maliyetleri düşürme hedefleri doğrultusunda Dünya çapında bir değişim süreci yaşanıyor. Bu durum, Türkiye iklimlendirme sektörüne de yön veriyor.
Sektördeki değişimle bugün kullanılan teknolojilerin, yakın zamanda yerini daha çevreci ve enerji verimliliği yüksek ürünlere bırakacağı muhakkaktır, firma olarak bizde bu konuda geliştirme faaliyetlerimiz sürdürmekteyiz.
■ Sizden veya başka bir firmadan ürün tedarik etmek isteyen müşteriler en çok nelere dikkat etmeli?
İlk olarak ürünü imal eden firmanın kalite belgeleri, sertifikaları, firmanın kurumsallığı, marka bilinilirliği ve hepsinde önemlisi ürünün kalitesine ve devamlılığı konularına dikkat edilmelidir.
■ Gerek firmanız bünyesindeki çalışanlarınız gerekse ürün verdiğiniz firmalardaki yetkili kişilerin eğitimi açısından neler yapıyorsunuz veya neler yapılmalı?
Kalifiye ve öğrenmeye açık, iştahlı çalışan seçimi yapıyoruz. Şirket içi ve tedarikçi eğitimleri düzenleyerek, satışını yaptıkları ürünün, sistemin tüm elemanlarını öğrenmelerini ve müşterilerine gerekli tüm teknik desteği vermelerini hedeflemekteyiz.
■ Sizce soğutma sistemleri komponentleri konusunda sektörünün sıkıntıları var mı?
Bence yok, çünkü dünyadaki bilinen tüm markaları pazarımızda bulmak mümkün.
"EĞER YENİLENEBİLİR ENERJİ, HİBRİD VE DÜŞÜK ENERJİ TÜKETİMLİ SİSTEMLERE YÖNELİRSEK PAZARDAN ALINAN PAYI EN AZ İKİ KATINA ÇIKARABİLECEK POTANSİYEL VAR"
■ Soğutma sektörünün geleceğini düşündüğünüzde nasıl bir potansiyel görüyorsunuz?
(İSKİD) verilerine göre; ısıtma, soğutma, klima ve tesisat ekipmanları dahil global iklimlendirme sektörünün pazar büyüklüğü 2018 yılı itibarıyla 181 milyar dolara ulaştı. 2023 yılında ise söz konusu büyüklüğün 251 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye ise global pazardan yaklaşık yüzde 2,5 pay alıyor. Eğer yenilenebilir enerji, hibrid ve düşük enerji tüketimli sistemlere yönelirsek pazardan alınan payı en az iki katına çıkarabilecek potansiyel var. Ayrıca Türkiye iklimlendirme sektörü, geniş bir üretim kapasitesine de sahip.2000 yılında Türkiye’de split klima üretilmezken ve sadece ithalat varken; küresel pazardaki dört markanın üretime başlayarak, özellikle split klimada bugün itibarıyla üretim kapasitesi ve pazar büyüklüğü bakımından Avrupa’da lider konumda bulunuyor.
■ Son olarak firmanızın ileriye dönük hedefleri hakkında bilgi almak isteriz…
1996 yılından beri hedefimiz sektörün etik ilkelerine bağlı kalarak, yenilikleri takip ederek sektörün öncülerinde biri olarak kalmaktır.
■ İlave etmek istediğiniz bir konu veya sektöre vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Sektörümüz uğraş, emek, eğitim gerektiren bir sektördür. Günlük düşünmeyerek uzun vadeli planlama yapmak ve doğru ürünler, piyasalara yönelmek gerekmektedir.